Filters
https://i.vimeocdn.com/video/711474866-385340f0337304252b4cc7dbcc23b32fa8f2960d045df3a3a55622ba07a6c51c-d_640

Liwald: CNC-verspaner 13

OH Door Olivier Huisman

Liwald: CNC-verspaner 13

Liwald is 32 jaar en CNC-verspaner. Tijdens zijn opleiding high tech metalektro liep hij stage bij een metaalbedrijf. Zo rolde hij het vak in en inmiddels is hij werkzaam bij Marinus Spierings Gereedschapmakerij (MSG), o.a. als praktijkopleider.

Wat is een CNC-verspaner?
CNC staat voor Computer Numerical Control. Als CNC-verspaner ben je een vakman of -vrouw die voornamelijk werkt binnen de metaalindustrie. Je maakt dan onderdelen via een computergestuurde freesmachine of draaibank. Zo maakt Liwald bijvoorbeeld onderdelen voor de machinebouw, automobiele industrie en chipindustrie. Liwald: “Ik word blij van het maken van mooie onderdelen en het werken met verschillende materialen. Ook het proces in de machines en het werken met mooie gereedschappen is een leuk aspect aan dit vak.”

Wat moet je kunnen?
Omdat je werkt met werktekeningen op computers, is kennis van bepaalde software vereist. Verder moet je als CNC-verspaner nauwkeurig kunnen werken en overzicht kunnen bewaren tussen verschillende processen. CNC-draaiers werken vooral bij bedrijven in de metaalindustrie, machine-industrie, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en de installatietechniek. Ze werken meestal samen met bijvoorbeeld lassers, constructiebankwerkers en tekenaars.

Je kunt CNC-verspaner worden door een mbo (BOL of BBL)-opleiding te volgen (niveau 2 en 3). Ook kun je een BBL-opleiding niveau 4 volgen als verspanerstechnoloog.

Wellicht vind je deze afbeeldingen ook interessant

Wellicht vind je deze video's ook interessant